Ρεαλισμός και επίδειξη δύναμης

Ρεαλισμός και επίδειξη δύναμης


Πριν το κυριακάτικο ραντεβού τους στην Λεωφόρο, όπου θα κριθεί πιθανότατα το πρωτάθλημα, ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ είχαν την υποχρέωση να κερδίσουν τον Βόλο και τον ΠΑΟΚ. Ο Παναθηναϊκός το έκανε άνετα, η ΑΕΚ έκανε και επίδειξη δύναμης. Η 6η αγωνιστική των play off δεν είχε μεγάλες συγκινήσεις. Ετσι θα είναι κι αυτές μετά το ματς της Λεωφόρου: θα κυριαρχεί η αγωνία των οπαδών του όποιου πρωτοπόρου μην τυχόν γίνει κανένα απρόβλεπτο.

Δυο λόγια για τα προβλεπόμενα χθεσινά.

Οι υποχρεωτικές αλλαγές    

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν υποχρεωμένος να κάνει κάποιες αλλαγές στην εντεκάδα του Παναθηναϊκού που θα αντιμετώπιζε τον Βόλο. Είχε την υποχρέωση να τις κάνει γιατί την Κυριακή με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο ο Παναθηναϊκός πρέπει να ψάξει μια νίκη που μπορεί να του δώσει ένα πρωτάθλημα και για αυτό πρέπει να πάει στο ματς πάνοπλος και με κομβικούς παίκτες ξεκούραστους, αλλά και γιατί το ματς με τον Βόλο ήταν το πιο εύκολο απ’ όσα έχει ακόμα ο Παναθηναϊκός μπροστά του μέχρι τη λήξη των play off. Αν κάποιοι παίκτες έπρεπε να πάρoυν ανάσες αυτό έπρεπε να γίνει στο Βόλο. Κι έγινε. Ο Γιοβάνοβιτς δεν ξεκίνησε τους Σπόραρ, Μπερνάρ, Σένκεφελντ και φυσικά τον Κουρμπέλη που αν έπαιρνε κίτρινη κάρτα δεν θα αγωνιζόταν με την ΑΕΚ. Επιβράβευσε τον Φώτη Ιωαννίδη για την καλή του εμφάνιση στην Τούμπα στο εικοσάλεπτο που αγωνίστηκε, εμφάνισε ως βασικό τον Βέρμπιτς μετά από μήνες, επανάφερε τον Μαντσίνι που αγωνίστηκε σαν «δεκάρι» μπροστά από τους Πέρεθ, Τσέριν: το τρικ με τον Μαντσίνι έκρινε και το ματς αφού ο Ιωαννίδης και ο Σπόραρ άνοιξαν την άμυνα του Βόλου από δικές του ασίστ.

https://newspao.gr/wp-content/uploads/2023/04/26/screenshot_4-1024x682.png

Οι πολλές αλλαγές είχαν ως αποτέλεσμα να προκύψει μια εντεκάδα του ΠΑΟ με πολλούς παίκτες που δεν έχουν αγωνιστεί μαζί και έτσι ο Παναθηναϊκός πέταξε το πρώτο ημίχρονο, στο οποίο ναι μεν δεν κινδύνευσε, πλην όμως δεν δημιούργησε και πολλούς κινδύνους. Οι οδηγίες του Γιοβάνοβιτς στα αποδυτήρια στη διάρκεια του ημιχρόνου, και βέβαια το γκολ του Ιωαννίδη καλά καλά πριν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό στην επανάληψη, είχαν ως αποτέλεσμα να δούμε στο δεύτερο ημίχρονο έναν κάπως διαφορετικό Παναθηναϊκό, που χάρη σε ένα δεύτερο γκολ (αυτή τη φορά από τον Σπόραρ στο 65΄) έφτασε στην νίκη διαδικαστικά. Ο Γιοβάνοβτς είδε τα φορ του να σκοράρουν, τον Μαντσίνι να τους τροφοδοτεί σωστά και τον Παναθηναϊκό να κερδίζει αυτή τη φορά χωρίς χτυποκάρδια, χωρίς να ιδρώσει και χωρίς να κουραστεί: το μεθοδικό του ποδόσφαιρο του αρκούσε – στο δεύτερο γκολ η μπάλα έχει περάσει σχεδόν από όλα τα πόδια των παικτών του που βρίσκονται στο γήπεδο. Ο Γιοβάνοβιτς απέσυρε για να πάρουν ανάσες και τους Τσέριν, Παλάσιος και Χουάνκαρ: θα τους έχει όλους ανάγκη την Κυριακή απέναντι στην ΑΕΚ. Ο Αχιλλέας Μπέος ήταν για μια ακόμα φορά εξαιρετικός στη φιλοξενία: όχι τυχαία στο Βόλο θα γίνει (ίσως κάποια μέρα…) και ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδος. Αν άφηναν σε αυτόν την διοργάνωση του ματς, με αντάλλαγμα τα έσοδα από τα εισιτήρια, θα είχε το γήπεδο δέκα χιλιάδες κόσμο τουλάχιστον.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhcro8NnwlO4l1cq0QKM4tV8v5uusl8eORoMX8E_7n9XXa130V9Fq7vsntniORco_9Ak1pzSvYLKQKkgUiUAMdjLIFNBVX_QAeSQm5PxRokBPets_1KCVYVVGSdEjbSpZXghc7Qpp3MsytgDLdfuafcrA0IBFh0a0-1ppmo5my8Z6arfeA_xxMgxPYt/s780/4.jpg

Ακόμα πιο εύκολα

Πίστευα πως ο ΠΑΟ θα είχε ένα μικρό αβαντάζ ενόψει του ματς της Κυριακής με την ΑΕΚ γιατί κέρδισε εύκολα: κι όμως η ΑΕΚ κέρδισε τον ΠΑΟΚ ακόμα ευκολότερα! Το ντέρμπι των Δικεφάλων στην ΟPAP Arena κράτησε ένα σκάρτο δεκάλεπτο: τόσο χρειάστηκε ο Κάργας για να αποβληθεί από τον Γερμανό διαιτητή Στίλερ για ένα σκληρό μαρκάρισμα στον Γιόνσον κι έπειτα από υπόδειξη του VAR. O ΠΑΟΚ, παρά τις απουσίες των Κουλιεράκη, Αουγκούστο, Νάρεϊ και Λύρατζη, είχε ξεκινήσει με όρεξη, αλλά όταν έμεινε με παίκτη λιγότερο σχεδόν παραδόθηκε. Η ΑΕΚ άρχισε να κρατά μπάλα εύκολα, κι ο Αλμέιρα είδε πρώτα τον Γιόνσον να αστοχεί εξ επαφής και μετά πανηγύρισε τα δυο γκολ  σε τρία λεπτά του Τζούμπερ και του Μουκουντί: το πρώτο ήταν αποτέλεσμα πίεσης το δεύτερο κομπίνα σε χτύπημα κόρνερ. Η ομάδα του στη συνέχεια κατέβασε στροφές, ο Λουτσέσκου πίστεψε πως δεν έχει πια να φοβηθεί και πολλά κι απέσυρε τον Ινγκασον για να τον προφυλάξει, κι ο ΠΑΟΚ χωρίς τους βασικούς του αμυντικούς παρόντες δέχτηκε αλλά δυο γκολ σε επτά λεπτά κι ενώ η ΑΕΚ έπαιζε στο ριλαντί: ο Λιβάι Γκαρσία στο 79΄και ο Φερνάντεζ στο 86’ μετέτρεψαν μια διαδικαστική νίκη σε επίδειξη δύναμης. Ο Αλμέιδα έβγαλε κι αυτός νωρίς από το ματς τους Πινέδα, Γκατσίνοβιτς και Αμραμπατ, ενώ κράτησε στον πάγκο τον Σιμάνσκι παίζοντας δεύτερο σερί ματς με ένα κόφτη: το κάνει όταν η ΑΕΚ του είναι καλά από δυνάμεις και η μεσαία γραμμή του αντιπάλου τελείως light – την Κυριακή το πράγμα θα είναι αλλιώς.       

Η ΑΕΚ έδειξε πανέτοιμη για το κυριακάτικο ντέρμπι της Λεωφόρου, ενώ ο ΠΑΟΚ είναι να απορείς πως θα καταφέρει να ξαναβρεί ενέργεια, ιδέες και φόρμα για να τελειώσει καλά τη σεζόν και να φτάσει και στον τελικό του κυπέλλου με την πρέπουσα ψυχολογία.  Ο Λουτσέσκου γνωρίζει βέβαια πως αυτή τη δίνουν στον ΠΑΟΚ νίκες με τον Αρη και τον Ολυμπιακό, το χθεσινό ματς ήταν μια υποχρέωση.

https://www.mynews.gr/wp-content/uploads/2023/04/aris1.jpg

Ακολουθεί εβδομάδα των παθών  

Φυσικά αυτή η απορία για το πώς θα τελειώσει το πρωτάθλημα είναι μεγαλύτερη στην περίπτωση του Ολυμπιακού. Ο Αρης πυροδότησε την καταστροφή του με την ισοπαλία στο πρώτο ματς στο Καραϊσκάκη και χθες τον κέρδισε για δεύτερη φορά φέτος στο Βικελίδης με 2-1. Το τελικό αποτέλεσμα δεν αποτελεί φυσικά έκπληξη. Ο Ολυμπιακός έμεινε για καιρό ζωντανός κυνηγώντας την οποία πιθανότητα να κερδίσει το πρωτάθλημα: όταν αυτή η πιθανότητα έσβησε, έσβησε και η όποια μαχητικότητα της ομάδας και προέκυψε μια χαλάρωση που κάνει ακόμα περισσότερο ευδιάκριτα αγωνιστικά προβλήματα, που ο Ολυμπιακός κουβαλάει καιρό τώρα και που τα έκρυβε ένα είδος υπερπροσπάθειες για νίκες που θα μπορούσαν να αλλάξουν θεματικά την σεζόν του, κόντρα στα προγνωστικά ίσως και κόντρα στην λογική. Ο Άρης δεν έκανε ένα σούπερ ματς και θα μπορούσε να έχει δεχτεί στις καθυστερήσεις του αγώνα την ισοφάριση από τον Ελ  Αράμπι, που βρέθηκε μόνος απέναντι στον Κουέστα στην μάλλον καλύτερη ευκαιρία του Ολυμπιακού στην πίεση που αυτός άσκησε στο φινάλε. Η ομάδα του Τερζή είχε μια καλή αμυντική οργάνωση και είχε και την υπομονή να περιμένει και να εκμεταλλευτεί οτιδήποτε θα του έδινε η άμυνα του Ολυμπιακού. Αυτή τη φορά τα δώρα τα έκανε ο Μπα. Στο 36΄ παραλίγο να βάλει αυτογκόλ μετά από ένα γέμισμα του Εμπακατά από τα δεξιά: στο κόρνερ που ακολούθησε ο Πάλμα έδειξε πόσο πολύ μπάλα ξέρει αιφνιδιάζοντας τον Πασχαλάκη σκοράροντας απευθείας! Στο 65’ ο Μπα ξεπέρασε τον εαυτό του στρώνοντας τη μπάλα στον Νταμπό για να μπει αυτός με αυτή στα δίχτυα. Μείωσε με πέναλτι ο Μπακαμπού που παίζει για τα στατιστικά του και δείχνει πως θέλει να μείνει: άλλοι είναι ήδη αλλού.

Το φινάλε της σεζόν θα είναι πολύ σκληρό για τον Ολυμπιακό: η εβδομάδα με τα συνεχόμενα ντέρμπι με ΑΕΚ, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ θα είναι εβδομάδα των παθών. Τα πάθη συνήθως ακολουθούν τα λάθη…